O’YIN FAOLIYATI ASOSIDA ALALIYA NUQSONI BO’LGAN BOLALARDA LUG’AT BOYLIGINI RIVOJLANTIRISH TEXNOLOGIYALARI - Xabibullayeva Sohibjamol Nomazali qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  o‘yin  faoliyati  asosida  alaliya  nuqsoni  bo‘lgan  bolalarda lug‘at  boyligini  rivojlantirish  texnologiyalari  ilmiy-nazariy  va  amaliy  jihatdan yoritilgan.  Tadqiqotda  o‘yin  faoliyatining  nutqiy  rivojlanishga  ta’siri,  alaliya  bilan og‘rigan bolalarning leksik rivojlanishidagi o‘ziga xos xususiyatlar hamda logopedik mashg‘ulotlarda qo‘llaniladigan innovatsion o‘yin texnologiyalarining samaradorligi tahlil qilinadi. O‘yinli metodlar orqali bolalarning faol va passiv lug‘atini kengaytirish, so‘zlarni  anglash  va  nutqda  qo‘llash  ko‘nikmalarini  shakllantirish  imkoniyatlari asoslab  beriladi.  Tadqiqot  natijalari  maktabgacha  ta’lim  muassasalarida  alaliya nuqsoniga  ega  bolalar  bilan  olib  boriladigan  korreksion-logopedik  ishlarni takomillashtirishga xizmat qiladi.