YO‘L BELGILARINING HAYDOVCHI VA PIYODALARGA TA’SIR MEXANIZMI - Ergashev Mavlonjon Nurmatjon oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA  Ushbu  ilmiy  maqolada  yo‘l  belgilarining  haydovchi  va piyodalarga ta’sir etish mexanizmi ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqot  jarayonida  yo‘l  belgilarining  axborotiy,  psixologik  va  xavfsizlikka  oid funksiyalari  ochib  berilib,  ularning  yo‘l  harakati  ishtirokchilarining  xulq-atvoriga ta’siri asoslab berilgan. Yo‘l belgilarining rang, shakl, ko‘rinuvchanlik va joylashtirish omillarining  haydovchi  idroki  hamda  piyodalar  xavfsizligiga  ta’siri  yoritilgan. Shuningdek, ta’lim jarayonida yo‘l belgilarining ahamiyati tahlil qilinib, yo‘l harakati xavfsizligini  oshirishga  qaratilgan  ilmiy-amaliy  takliflar  ishlab  chiqilgan.  Tadqiqot natijalari  yo‘l  infratuzilmasini  takomillashtirish  hamda  haydovchi  va  piyodalarda xavfsiz xulq-atvorni shakllantirishda muhim ahamiyat kasb etadi.