SIL KASALLIGI - Saydullayeva Onaxon Sobirjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Sil  bu  bakteriyalar  kelktirib  chiqaradigan  yuqumli  kasallik,  Mycobacterium tuberculosis shuningdek sil tayoqchalari deb ataladi.u bir odamdan boshqa odamga infeksiyalangan  odamdan  havoga  chiqadigan  miroskopik  tomchilar  orqali  yuqish mumkin. Bu bakteriyalar hujayra ichidagi eerob ,sekin o’sadigan parazitlardir.Ularning oziga  xos  hujayra  devori  mavjud  bolib  ,uni  tananing  mudofaa  mexanizmlaridan himoya qiladi.Bakteriyalar birinchi navbatda o’pkani yuqtiradi ,ammo u qon yoki limfa tizimlari orqali buyraklar va suyaklar kabi kopchilik organlar ,ayniqsa kislarod bilan boy bolgan organlarga tarqalishi mumkin.