IQTISODIY JARAYONLARNI AXBOROT TEXNOLOGIYALARI YORDAMIDA SIMULYATSIYA QILISH - Yuldashev Shadiyor Shuxrat og`li,; Qodirova Dildora, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  iqtisodiy  jarayonlarni  axborot  texnologiyalari  yordamida simulyatsiya  qilishning  nazariy  asoslari  va  amaliy  ahamiyati  yoritilgan.Iqtisodiy tizimlarning murakkab tuzilmasi, ko`p omilliligi va noaniqligi sababli an’anaviy tahlil usullari ko`p hollarda yetarli natija bermaydi. Shu bois simulyatsiya texnologiyalar yordamida  iqtisodiy  jarayonlarni  raqamli  shaklda  qayta  yaratish,  ularni  sinovdan o`tkazish,  turli  ssenariylar  asosida  prognozlash  imkoniyatlari  keng  tahlil  qilingan. Maqolada  agentga  asoslangan  modellashtirish,  sistem  dinamika  yondashuvi, matematik  va  sun’iy  intellekt  modellarining  iqtisodiyotni  bashoratlashdagi  o`rni ko`rsatib berilgan. Shuningdek, simulyatsiya dasturlari, ularning afzalliklari, amaliy qo`llanish  sohasi  va  iqtisodiy  boshqaruv  jarayonlarini  optimallashtirishdagi  roli asoslangan.