SURUNKALI YURAK YETISHMOVCHILIGIDA MITOXONDRIAL DISFUNKTSIYA VA MIOKARD ENERGIYA TANQISLIGI - Mamedova G.T, (TADQIQOTLAR, 2025)
Surunkali  yurak  yetishmovchiligi  yurak-qon  tomir  tizimining  og‘ir patologiyalaridan biri bo‘lib, uning rivojlanishida hujayra energetikasining buzilishi muhim  o‘rin  tutadi.  Mitoxondrial  disfunktsiya  kardiomiositlarda  ATP  sintezining pasayishi, oksidlovchi stressning kuchayishi va kaltsiy gomeostazining izdan chiqishi bilan  namoyon  bo‘ladi.  Mitofagiya,  mitoxondrial  birlashish  va  bo‘linish jarayonlarining buzilishi shikastlangan mitoxondriallarning to‘planishiga va miokard remodellasiyasining  kuchayishiga  olib  keladi.  Ushbu  maqolada  mitoxondrial disfunktsiyaning surunkali yurak yetishmovchiligi patogenezidagi o‘rni tahlil qilinib, uning klinik va morfologik ahamiyati yoritilgan.