UGLEROD OKSIDI TA’SIRIDA MIOKARD SHIKASTLANISHINING MORFOLOGIK JIHATLARI - Mamedova G.T, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada uglerod oksidi ta’siri ostida miokardda rivojlanadigan gipoksik va  ultrastrukturaviy  o‘zgarishlar  haqida  zamonaviy  adabiyot  ma’lumotlari  tahlil qilingan.  Uglerod  oksidi  yurak  mushak  to‘qimasida  kislorod  yetishmovchiligi, kardiomiositlar energetik disbalansi va mikrosirkulyatsiya tizimining buzilishiga olib keladi.  Mitoxondriyal  shish,  kristallarning  parchalanishi,  miofibrillalarning fragmentatsiyasi va stromaning shishi asosiy morfologik belgilar sifatida qayd etiladi. Aniqlangan o‘zgarishlarning og‘irlik darajasi uglerod oksidining konsentratsiyasi va ta’sir davomiyligiga bog‘liq. Keltirilgan ma’lumotlar uglerod oksidining miokardga toksik  ta’siri  mexanizmlarini  tushunish  va  yurak  shikastlanishining  morfologik mezonlarini aniqlash uchun muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.