OʻQUVCHILARNI KASBGA TAYYORLASH VA QIZIQISHLARNI ANIQLASHNING PSIXOLOGIK USULLARI - Xaydarova Marxabo Baxronovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:O’quvchilarni  kasb-hunarga  yo’naltirish  davlat  ahamiyatiga  ega bo’lgan masala. Yosh avlodni  hayotga, mehnatga tayyorlash g’oyat muhim vazifadir. Shu  boisdan  yoshlarni  kasb-hunarga  yo’naltirish  muammosi  umumiy  o’rta  ta’lim maktabi ishida katta o’rin tutadi. “Mening orzuim”, “Kim bo’lsam ekan”, “Men sevgan kasb”, “Kasbning  yomoni  yo’q”,  “Kasbim  faxrim”  degan  mavzular  har  bir  maktab bitiruvchi  yigit va qiz oldida turgan asosiy muammolardan biridir. O’quvchilarning o’qishga bo’lgan chanqoqligini qondiruvchi birinchi ziyo  – chashma bu maktabdir. Ta’lim jarayonida o’quvchilarda kasblar tiplarini mustaqil holda bilish (Inson-tabiat, inson-texnika,  inson-badiiy  timsol,  inson-belgili  tizim),  tanlayotgan  kasbning talablarini  o’z  shaxsiy  sifatlari  bilan  qiyoslay  olish,  o’z  moyilligi,  qobiliyati, salomatligi  tanlanayotgan  kasbga  muvofiqligini  to’g’ri  baholash  ko’nikmalari shakllanishi lozim. O`qituvchining kasb-hunarga yo’naltirishdagi asosiy vazifasi – har bir bitiruvchi o’quvchini, uning kasbga va bilimga qiziqishlarini, moyillik, ehtiyojlari, atrof-muhitni, oilaviy ahvolini yaxshi va har tomonlama o’rganishdan iborat bo’lishi kerak.