MAKTABGACHA TA’LIMDAGI XODIMLARNING AGRESSIVLIK VA XAVOTIRLIK DARAJALARINI NAZORAT QILISHNING PSIXOLOGIK JIHATLARI - G’aniyeva Kamola Abdujabborovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  maktabgacha  ta’lim  muassasalarida  faoliyat yurituvchi  xodimlarning  agressivlik  va  xavotirlik  darajalarini  nazorat  qilishning psixologik  jihatlari  yoritilgan.  Tadqiqot  davomida  agressivlik  va  xavotirlik tushunchalarining  psixologik  mohiyati,  ularning  kelib  chiqish  omillari  hamda maktabgacha  ta’lim  xodimlarining  kasbiy  faoliyatiga  ta’siri  tahlil  qilingan. Shuningdek,  xodimlarda  salbiy  emotsional  holatlarni  kamaytirishga  qaratilgan psixologik diagnostika, korreksion va profilaktik ishlarning ahamiyati ochib berilgan. Maqolada stressni boshqarish, relaksatsiya mashqlari va psixologik treninglar orqali xodimlarning  emotsional  barqarorligini  oshirish  yo‘llari  asoslab  berilgan.  Tadqiqot natijalari  maktabgacha  ta’lim  muassasalarida  sog‘lom  psixologik  muhitni shakllantirish hamda ta’lim-tarbiya jarayoni samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.