OPTIK ALOQA TIZIMLARINING TUZILISH PRINSIPI - Jo’raboyeva Hurixon Axmadjon qizi; Jo’raboyeva Bibifotima Arabboy qizi; Xalilov Muhammadmuso Muhammadyunisovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Optik  aloqa  tizimlari  zamonaviy  telekommunikatsiya  tarmoqlarining  yuqori tezlik, katta axborot sig‘imi va ishonchlilik talablarini ta’minlovchi asosiy texnologiya hisoblanadi. Mazkur ishda optik aloqa tizimlarining tuzilish prinsipi, asosiy funksional elementlari  hamda  optik  signalning  hosil  bo‘lishi,  uzatilishi  va  qabul  qilinishi jarayonlari tahlil qilinadi. Optik uzatkich, optik tola va optik qabul qilgichning o‘zaro ishlash mexanizmlari, shuningdek, signal so‘nishi va dispersiya kabi uzatish sifatiga ta’sir  etuvchi  omillar  yoritib  beriladi.  Tahlil  natijalari  optik  aloqa  tizimlarining an’anaviy  elektr  aloqa  tizimlariga  nisbatan  ustun  jihatlarini  ko‘rsatib,  ularning magistral  va  mahalliy  aloqa  tarmoqlarida  keng  qo‘llanishini  asoslaydi.  Olingan xulosalar optik aloqa tizimlarini loyihalash, modernizatsiya qilish va yuqori tezlikdagi zamonaviy axborot uzatish tarmoqlarini rivojlantirishda amaliy ahamiyatga ega.