RAQAMLI TASVIRLARNI QAYTA ISHLASHDA SHOVQINNI KAMAYTIRISH USULLAR - Jo’raboyeva Hurixon Axmadjon qizi; Jo’raboyeva Bibifotima Arabboy qizi; Dalibekov Lochinbek Rustambekovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Raqamli  tasvirlarda shovqin paydo  bo‘lishi  tasvir  sifatini  pasaytiradi va  turli sohalarda,  jumladan  tibbiyot,  sanoat,  sun’iy  intellekt  va  kompyuter  grafikasi loyihalarida  natijaviy  ishlashga  salbiy  ta’sir  ko‘rsatadi.  Shovqinni  kamaytirish  turli yondashuvlar orqali amalga oshiriladi, jumladan an’anaviy lineer va no-lineer filtrlar, transformatsion metodlar, statistik adaptiv usullar hamda mashina o‘rganish va chuqur o‘rganish algoritmlari. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, har bir yondashuvning o‘ziga xos afzallik  va  cheklovlari  mavjud  bo‘lib,  ularni  vaziyatga  moslashtirish  orqali  tasvir sifatini maksimal darajada yaxshilash mumkin. Turli usullarni solishtirish va PSNR hamda  SSIM  kabi  metrikalar  asosida  baholash  ularning  samaradorligini  raqamli jihatdan aniqlash imkonini beradi. Shu bilan birga, maqola natijalari turli sohalarda amaliy qo‘llanish imkoniyatlarini ko‘rsatadi va kelajakda yanada samarali shovqinni kamaytirish algoritmlarini ishlab chiqish uchun asos yaratadi [1–9].