KORPORATIV DEADLOKDAN HIMOYALANISHDA KORPORATIV SHARTNOMANING ROLI - Abduxaliov Shahboz Zafar o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  maqolada  korporativ  shartnomaning  deadlok  (tanglik  holati)dan himoyalanishdagi  roli  va  ahamiyati  ilmiy-nazariy  jihatdan  tahlil  qilingan.  Tadqiqot davomida  korporativ  shartnomaning  huquqiy  mohiyati,  xorijiy  mamlakatlar qonunchiligi  tajribasi  va  O'zbekiston  sharoitidagi  joriy  holat  chuqur  o'rganildi. Maqolada korporativ deadlokning ta'rifi, vujudga kelish sabablari hamda kompaniya faoliyatiga  ko'rsatadigan  salbiy  ta'siri  tahlil  etilgan.  Korporativ  shartnomaning profilaktik,  tartibga  soluvchi  va  himoya  funksiyalari  orqali  deadlokdan  samarali himoyalanish mexanizmlari ko'rib chiqilgan. Xususan, aksiyadorlar o'rtasidagi huquq va  majburiyatlarni  oldindan  belgilash,  nizoli  vaziyatlarda  harakat  algoritmlarini yaratish va ovoz berish tartiblarini reglamentlash orqali kelishmovchiliklarning oldini olish imkoniyatlari tadqiq etilgan. O'zbekiston qonunchiligidagi korporativ shartnoma institutining  shakllanish  holati  tahlil  qilib,  maxsus  normativ  bazaning  etishmasligi, amaliy  qo'llash  mexanizmlarining  aniq  belgilanmaganligi  kabi  kamchiliklar aniqlangan.  Tadqiqot  natijasida  xalqaro  tajribani  o'zlashtirib,  milliy  qonunchilikni takomillashtirish bo'yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi.