ALOHIDA TA’LIM EHTIYOJLARI BO‘LGAN BOLALARNI KAMSITISH, ULARGA SALBIY MUOMILADA BO’LISHNING OLDINI OLISHGA QARATILGAN CHORA TADBIRLARNI AMALGA OSHIRISH - Eshmamatova Sitora Tuyg‘un qizi,; Maxmudova Dilobar Alixodjayevna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Alohida  ta’lim  ehtiyojlari  bo‘lgan  bolalarni  kamsitish,  ularga nisbatan  salbiy  muomala  va  diskriminatsiyani  oldini  olish  zamonaviy  ta’lim siyosatining eng dolzarb masalalaridan biridir. Inson huquqlari, tenglik va inklyuziv ta’lim  tamoyillari  asosida  shakllanayotgan  yondashuvlar  bunday  bolalarning ijtimoiylashuvi,  bilim  olish  jarayonida  o‘z  imkoniyatlarini  namoyon  etishi  uchun sharoit  yaratishni  taqozo  etadi.  Ularni  kamsitishning  oldini  olish  bo‘yicha  chora-tadbirlar  orasida  pedagoglar  va  ota-onalar  uchun  maxsus  treninglar  tashkil  etish, psixologik  qo‘llab-quvvatlash  xizmatlarini  yo‘lga  qo‘yish,  ta’lim  muassasalarida tolerant  muhitni  shakllantirish,  huquqiy-me’yoriy  bazani  takomillashtirish  muhim ahamiyat  kasb  etadi.  Shu  bilan  birga,  jamoatchilik  ongida  nogironligi  yoki  boshqa xususiyati  tufayli  farq  qiluvchi  bolalarga  nisbatan  ijobiy  qarashlarni  targ‘ib  qilish zarur. Bunday yondashuv orqali nafaqat ta’lim muassasalarida, balki jamiyatda ham bag‘rikenglik,  mehr-oqibat  va  insoniylik  qadriyatlari  mustahkamlanadi.  Natijada alohida ta’lim ehtiyojlari bo‘lgan bolalar teng huquqli, faol va baxtli hayot kechirishlari uchun keng imkoniyatlarga ega bo‘ladilar.