INKLYUZIV GURUHLARGA EGA MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTIDA BOLALARNING ALOHIDA TA’LIM OLISH EHTIYOJLARI VA INDIVIDUAL IMKONIYATLARI - Eshmamatova Setora Turg‘un qizi.,; Tursunova Masturaxon Raxmonali qizi., (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Inklyuziv  guruhlarga  ega  maktabgacha  ta’lim  tashkilotida bolalarning alohida ta’lim olish ehtiyojlari va individual imkoniyatlarini hisobga olish zamonaviy  pedagogikaning  ustuvor  yo‘nalishlaridan  biridir.  Har  bir  bola  o‘zining fiziologik,  psixologik  va  intellektual  xususiyatlariga  ega  bo‘lib,  ta’lim  jarayonida ularning  ehtiyojlariga  mos  sharoit  yaratish  muhim  ahamiyatga  ega.  Inklyuziv guruhlarda  bolalarga  differensial  yondashuv  asosida  mashg‘ulotlar  tashkil  etiladi, ularning  qiziqishlari,  qobiliyatlari  va  rivojlanish  sur’atlari  inobatga  olinadi.  Bu jarayonda  pedagog  va  psixologlarning  hamkorligi,  shuningdek  ota-onalarning  faol ishtiroki katta ahamiyat kasb etadi. Bolaning individual imkoniyatlarini ochib berish orqali  unda  ijtimoiylashuv,  o‘z-o‘ziga  ishonch,  muloqot  ko‘nikmalari  va  ijodkorlik rivojlanadi.  Shu  tariqa,  maktabgacha  ta’lim  tizimida  inklyuziv  guruhlarning  tashkil etilishi  nafaqat  alohida  ehtiyojli  bolalarning  ta’limga  jalb  qilinishini,  balki  barcha bolalarning  teng  sharoitlarda  tarbiyalanishini  ta’minlab,  jamiyatda  bag‘rikenglik  va insonparvarlik qadriyatlarini mustahkamlaydi.