QORAMOLLARDA OSTEODISTROFIYA VA KETOZNI BASHORAT QILISHDA SUN'IY INTELEKT MODELIDAN FOYDALANISHNING AFZALLIKLARI - Safarova Lola Ulmasovna,; Fayziyeva Sitora Faxriddinovna,; Raxmatov Raxmonjon Qaxramonovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Qoramollarda uchraydigan osteodistrofiya va ketoz metabolik kasalliklari sut va  go‘sht  ishlab  chiqarish  samaradorligini  pasaytirib,  fermer  xo‘jaliklariga  katta iqtisodiy  zarar  yetkazadi.  Ushbu  kasalliklarni  erta  bashoratlash  va  tashxislash hayvonlarning sog‘lig‘ini saqlash hamda xo‘jaliklarning barqarorligini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Tadqiqotda sun’iy intellekt (SI) modellaridan, xususan noaniq va  neyrosodik  mantiq  yondashuvlaridan  foydalanilib,  kasalliklarning  rivojlanish ehtimolini  oldindan  aniqlash  imkoniyati  yaratildi.  Veterinariya  punktlari  va  fermer xo‘jaliklaridan  olingan  klinik  belgilar  hamda  laboratoriya  natijalari  asosida prognozlash algoritmlari ishlab chiqildi. Natijalarga ko‘ra, ishlab chiqilgan SI modeli osteodistrofiya  va  ketozni  bashoratlashda  92–96%  aniqlikka  erishdi.  An’anaviy tashxislash usullariga nisbatan model tezkorligi, inson xatolarining kamayishi va klinik belgilar kuchaymasidan oldin ogohlantirish imkoniyatlari bilan ustunlik qildi. Tadqiqot natijalari  veterinariya  amaliyotida  SI  modellaridan  foydalanish  tashxis  aniqligi, davolash xarajatlarini kamaytirish va mahsuldorlikni oshirishda muhim afzalliklarga ega ekanligini ko‘rsatdi.