ESHITISHDA NUQSONI BO‘LGAN BOLALAR UCHUN DARSLIK DIZAYNI: O‘ZBEKISTONGA MOS ADAPTATSIYA MODELI - TURSUNOVA RISOLAT ABDURASHID QIZI, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  eshitishda  nuqsoni  bo‘lgan  bolalar  uchun  moslashtirilgan darslik dizayni bo‘yicha O‘zbekiston sharoitiga mos adaptatsiya modeli taklif etiladi. Tadqiqotda mavjud darsliklar tahlil qilinib, xalqaro tajribalar asosida multimodal va inkluziv ta’lim yondashuvlariga asoslangan dizayn yechimlari ishlab chiqildi. Modelda vizual  materiallar,  mimik-tasviriy  vositalar,  soddalashtirilgan  til  va  interaktiv elementlarning qo‘llanilishi orqali eshitish imkoniyati cheklangan bolalarning ta’limga to‘laqonli integratsiyasi ta’minlanadi. Mazkur yondashuv milliy madaniy kontekstga moslashtirilgan  bo‘lib,  O‘zbekiston  maktablarida  foydalanishga  tayyor  amaliy tavsiyalarni  o‘z  ichiga  oladi.  Ushbu  ish  eshitish  nuqsoniga  ega  bolalarning  ta’lim sifatini oshirish va inkluziv ta’lim tizimini rivojlantirishga xizmat qiladi.