NODIRA: “KAMTARLIGIM JUN VA ATLAS MATOLARINI NAZAR PISAND QILMAYDI, BO‘YRANING NAQSHIDAN HARIR LIBOSIM BOR”. - Nurutdinova Malikaxon Sharabovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  mumtoz  she’riyatimizda  badiiy  tafakkur yuksak sanalishi haqida so‘z boradi. Go‘zal tabiat, ijtimoiy hayot manzaralari, ezgulik va qabohat, halolik va nopoklik, vafo va  xiyonat singari minglab fazilat va illatlar, murakkab  insoniy  kechinmalarni  ifodalagan  shoiramiz  Nodirabegim  asarlarida mavzulari rang-barangligi, g‘oyaviy boyligi bilangina emas, balki badiiy tili va uslubi bilan ham ajralib turar edi.  Nodirabegim yashagan davrda xotin-qizlarning qismati juda  og‘ir    va  achinarli  bo‘lgan.  Sharq  adabiyotida  o‘zining  qobiliyati  va donishmandligi  bilan  elga  tanilgan  Nodirabegim  kambag‘al  beva-bechora  kishilar ahvoliga  achinadi.Ayollarga  nisbatan  himmatsiz  va  shafqatsiz  bo‘lgan davlatmandlardan nafratlanadi.U barcha kechinmalarini asarlarida o‘z  tili va uslubida aks ettiradi.