INGLIZ VA O‘ZBEK LINGVOMADANIYATIDA FRAZEOLOGIZMLARNING GENDER XUSUSIYATLARI - Muhammadiyeva Maftuna Hamidullayevna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur  maqolada  ingliz  va  o‘zbek  lingvomadaniyatida  frazeologizmlarning gender xususiyatlari tahlil qilingan. Til nafaqat aloqa vositasi, balki jamiyat ongida shakllangan  qadriyatlar  va  stereotiplarning  ifodachisi  sifatida  qaraladi.  Frazeologik birliklar  orqali  erkak  va  ayol  obrazlari,  ularning  ijtimoiy  rollari  hamda  madaniy ko‘rinishlari  o‘rganilgan.  Tadqiqotda  ingliz  va  o‘zbek  tillarida  genderga  oid frazeologizmlarning o‘xshash va farqli jihatlari qiyosiy tahlil qilinadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki,  har  ikki  tilda  erkak  obrazi  kuch,  qat’iyat  va  mas’uliyat  ramzi  sifatida namoyon bo‘ladi, ayol obrazi esa ko‘proq oilaviy mas’uliyat va mehr-muhabbat bilan bog‘lanadi.  Ingliz  tilida  so‘nggi  yillarda  feministik  diskurs  ta’sirida  yangi  iboralar yuzaga  kelgan  bo‘lsa,  o‘zbek  tilida  bunday  jarayon  hali  sust  kechmoqda.  Maqola tilshunoslikda gender stereotiplarni tadqiq etish va jamiyatda gender tenglikni targ‘ib etish uchun ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.