BANK-MOLIYA TIZIMIGA INNOVATSION TEXNOLOGIYALARNI JORIY ETISH SAMARADORLIGI - Matchonov Alisher Orifjon o’g’li,; Ibragimov G‘anijon G‘ayratovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  bank  va  moliya  tizimiga  innovatsion  texnologiyalarni  joriy etish samaradorligi ko‘rib chiqiladi, raqamli transformatsiya qanday qilib operatsion samaradorlik,  mijozlar  tajribasi  va  moliyaviy  barqarorlikni  oshirishiga  e’tibor qaratiladi. Tadqiqot fintech yechimlari, sun’iy intellekt, blokcheyn, katta ma’lumotlar tahlili  va  raqamli  to‘lov  platformalari  kabi  asosiy  innovatsiyalarni  tahlil  qiladi.  U ularning tavakkalchilikni boshqarish, tranzaksiya xavfsizligi, xarajatlarni kamaytirish va  xizmatlarni  yetkazib  berishga  ta'sirini  baholaydi.  Bundan  tashqari,  maqola kiberxavfsizlik,  me'yoriy  hujjatlarga  muvofiqlik,  raqamli  savodxonlik  va  amalga oshirish xarajatlari bilan bog'liq muammolarni o'rganadi. Qiyosiy tahlil va ilg‘or jahon tajribasidan  olingan  tushunchalardan  foydalangan  holda,  tadqiqot  bank  sektorida muvaffaqiyatli  texnologik  integratsiya  uchun  zarur  shart-sharoitlarni  aniqlaydi. Natijalar  innovatsion  texnologiyalar  kuchli  infratuzilma,  tartibga  soluvchi  qo‘llab-quvvatlash va strategik boshqaruv tomonidan qo‘llab-quvvatlansa, raqobatbardoshlik va moliyaviy inklyuzivlikni sezilarli darajada kuchaytirishini ta’kidlaydi.