QORIN BO‘SHLIG‘I ABSESSLARINI DRENAJLASHNING ENDOSKOPIK USULLARI: TAJRIBA VA NATIJALAR - Sayfiev Xurshid Tuykul o'g'li, (TADQIQOTLAR, 2025)
ABSTRACT Qorin  bo‘shlig‘i  absesslari  jiddiy  tibbiy  holat  bo‘lib, odatda  jiddiy  infeksion kasalliklar,  postoperativ  asoratlar  yoki  intraabdominal  yallig‘lanish  jarayonlari natijasida rivojlanadi. Traditsion ochiq jarrohlik drenajlash usullari samarali bo‘lsa-da, ular yuqori invazivligi va postoperativ asoratlar xavfi bilan bog‘liq. Shu sababli, endoskopik  drenajlash  texnologiyalari  zamonaviy  klinik  amaliyotda  tobora  keng qo‘llanilmoqda.  Ushbu  tezisda  qorin  bo‘shlig‘i  absesslarini  endoskopik drenajlashning samaradorligi, usullari va amaliy natijalari tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni  ko‘rsatdiki,  endoskopik  drenajlash  minimal  invaziv  bo‘lib,  bemorlarning tiklanish  davrini  qisqartiradi  va  postoperativ  asoratlar  xavfini  sezilarli  darajada kamaytiradi [Piscaglia, 2019, s. 48]. Shu bilan birga, bemor tanlovi va absessning anatomik joylashuvi muvaffaqiyatni belgilovchi muhim omillar hisoblanadi [Sanna, 2021,  s.  115].  Natijalar  endoskopik  usullarni  qorin  bo‘shlig‘i  absesslarini boshqarishda ishonchli va xavfsiz usul sifatida ko‘rsatadi, bu esa jarrohlik amaliyotida invazivlikni kamaytirish va bemorlarning hayot sifati yaxshilanishiga xizmat qiladi.