O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASINING TOVAR TASHQI SAVDOSINING AHAMIYATI - Niyozmetov Doniyor, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya (Annotation) Ushbu  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasining  2020–2025  yillardagi  tovar tashqi  savdosi  holati  ilmiy-statistik  yondashuv  asosida  tahlil  qilingan.  Tadqiqotda Milliy  statistika  qo‘mitasining  rasmiy  “Merchandise  Trade”  ma’lumotlaridan foydalanilib,  umumiy  tashqi  savdo  aylanmasi,  eksport  va  import  hajmlari,  savdo balansi hamda tovar tarkibi va asosiy savdo hamkorlari bo‘yicha dinamik o‘zgarishlar o‘rganilgan. Tahlil natijalari O‘zbekiston tashqi savdosida barqaror o‘sish sur’atlari kuzatilayotganini, biroq import hajmining  yuqoriligi sababli savdo balansida salbiy tafovut  saqlanib  qolayotganini  ko‘rsatdi.  Shuningdek,  eksport  tarkibida  sanoat mahsulotlari ulushi oshib borayotgani va importda mashina-uskunalar yetakchi o‘rinni egallashi  aniqlangan.  Maqolada  tashqi  savdoni  diversifikatsiya  qilish,  eksport salohiyatini oshirish va yangi bozorlarni o‘zlashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.  Tadqiqot  natijalari  iqtisodiy  siyosatni  takomillashtirish  va  tashqi  savdo strategiyasini shakllantirishda ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.