YUK KO‘TARISH QURILMALARINI TEZLIGINI BOSHQARISH METODLARINI TAHLIL QILISH - Yunusov Otajon Dilshod o'g'li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  yuk  ko‘tarish  qurilmalarida  elektr  yuritma  tezligini boshqarishning asosiy metodlari tizimli tahlil qilindi. Tadqiqotda asinxron dvigatellar asosida  ishlovchi  yuk  ko‘tarish  mexanizmlarida  qo‘llaniladigan  yulduz–uchburchak ulash,  rotor  chulg‘amiga  qo‘shimcha  qarshilik  ulash,  rotor  kuchlanishini  tiristorlar orqali  boshqarish  hamda  chastota  o‘zgartirgich  asosida  tezlikni  rostlash  usullari o‘rganildi. Har bir metod ishga tushirish toki va momenti, tezlikni rostlash imkoniyati, energiya  samaradorligi  hamda  mexanik  tizimga  ta’siri  nuqtayi  nazaridan  foiz ko‘rsatkichlar  asosida  baholandi.  Tahlil  natijalari  chastota  o‘zgartirgich  orqali boshqarish usuli ishga tushirish tokini 50–70 % ga, mexanik zarbalarni 60–80 % gacha kamaytirishini hamda elektr energiyasi sarfini 20–35 % gacha qisqartirishini ko‘rsatdi. Olingan  natijalar  yuk  ko‘tarish  qurilmalarida  energiya  tejamkorligi,  ekspluatatsion ishonchlilik  va  xavfsizlikni  oshirishda  zamonaviy  tezlikni  boshqarish  usullarini qo‘llash maqsadga muvofiqligini asoslaydi.