KONCHILIK SANOATIDA LENTALI KONVEYERLARNING ISH JARAYONINI ENERGIYA SAMARADORLIGI NUQTAYI NAZARIDAN TADQIQ ETISH - Ergashev Jahongir Bobomurodovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  konchilik  sanoatida  keng  qo‘llaniladigan  lentali konveyerlarning ish jarayoni energiya samaradorligi va mexanik yuklamalar nuqtayi nazaridan  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  konveyer  tizimining  asosiy  elementlari    lenta, tortish barabani, yuklash zonasi, tayanch roliklar va elektr yuritma  yagona matematik model doirasida qaraladi. Harakat qarshiliklari, tortish kuchlari hamda yuk massasi o‘zgarishining energiya sarfiga ta’siri nazariy jihatdan asoslanadi. Konveyer tezligini moslashuvchan  boshqarish  energiya  sarfini  15-30  %  gacha  kamaytirish  imkonini berishi matematik modellashtirish orqali ko‘rsatib beriladi. Olingan natijalar konchilik korxonalarida lentali konveyerlarni avtomatlashtirish va ekspluatatsion ishonchliligini oshirish uchun ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.