KONVEYER TRANSPORTINII MATEMATIK MODELINI ISHLAB CHIQISH - Yuldashev Elmurod Umaraliyevich,; Ergashev Jahongir Bobomurodovich,; Qudratova Komila Norqobil qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Konveyer transporti tizimlarida elektr energiyasi sarfining ortishi asosan yuk massasi  bir  xilligi  va  yuritmaning  doimiy  tezlikda  ishlashi  bilan  bog‘liq.  Ushbu tadqiqotda konveyer transportining mexanik va elektr tizimlarida o‘zaro bog‘lovchi matematik model ishlab chiqildi. Model yuk miqdori, lenta tezligi, tortish kuchi va elektr quvvat sarfi o‘rtasidagi bog‘lanishni ifodalaydi. Hisoblash va modellashtirish natijalari asosida konveyer tezligini yukga mos ravishda boshqarish energiya sarfini sezilarli  darajada  kamaytirishi  isbotlandi.  Tadqiqot  natijalari  MATLAB/Simulink dadsturida modellashtirilib, grafik tahlillar orqali aniqlanadi.