YER OSTI KON LAHIMLARINI O‘TISHDA PORTLATISH ISHLARI SIFATINI OSHIRISH UCHUN EKOLOGIK XAVFSIZ TIQIN TURINI TANLASH NAZARIYASI - Isakulov Farruxjon Umarjon o‘g‘li,; Ismatillayev Navro‘zbek Abdujabbor o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Yer osti kon lahimlarini o‘tishda portlatish ishlari sifatini oshirish uchun ekologik xavfsiz tiqin turlari tanlash nazariyasi ko‘rib chiqidi. Tiqin detonatsiya mahsulotlarini  berkitish,  portlashning  foydali  ish  koeffitsiyentini  oshirish  va parchalangan  tog‘  jinslarini  uchish  radiusini  kamaytirishga  xizmat  qiladi. Mexanizatsiyalashgan  tiqinlashda  qum,  loy,  gidrogel,  penogel  kabi  materiallar qo‘llaniladi, bu chang-gaz chiqindilarini 25-40% ga kamaytiradi va PM sarfini 15-20% ga qisqartiradi. Bundan tashqari yangi turdagi tiqin maxsulotlari gidrotiqin va slaym tiqinlari xavfsizlikni ta'minlaydi