XAN DAVRIDA XITOYNING MARKAZIY OSIYO XALQLARI BILAN SAVDO – DIPLOMATIK ALOQALARI TARIXI (MILODDAN AVVALGI II ASR - MILODIY II ASR). - Karimova Natalya Ermanovna,; Qambaraliyeva Moxigul Murotali qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola miloddan avvalgi II asr - milodiy II asrlarda Markaziy Osiyo va Xitoy o‘rtasidagi savdo – diplomatik aloqalarni tarixini o‘rganadi. Tadqiqotda Xitoy va  Markaziy  Osiyo  o‘rtasidagi  aloqalar  qachon  va  qanday  boshlanganligi, munosabatlarning rivojlanganligi, ikki hudud o‘rtasidagi mahsulotlar ayirboshlanishi tahlil qilinadi. Xitoy elchisi Chjan Szyan faoliyati, Buyuk Ipak yo‘lining shakllanishi va  ikki  mintaqa  o‘rtasidagi  iqtisodiy  hamda  madaniy  munosabatlarning  rivojlanish bosqichlari  yoritilgan.  Tadqiqot  natijasida  bu  davrda  Xitoy  va  Markaziy  Osiyo o‘rtasidagi hamkorlik mintaqaviy integratsiya va madaniy aloqalarning kuchayishiga xizmat qilgani aniqlangan.