MARKAZIY OSIYO MINTAQASIDA SUV XAVFSIZLIGIGA OROL DENGIZI FALOKATINI TA'SIRI TAHLILI - Mamatkulov Nurbek Kamiljon o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  maqola  Markaziy  Osiyodagi  eng  jiddiy  ekologik falokatlardan biri - Orol dengizining qurib qolishi hodisasining sabab va oqibatlariga bagʻishlanadi. Tadqiqot falokatning asosiy ildizi boʻlgan, XX asr oʻrtalaridagi keng qamrovli  va  resurslarga  putur  yetkazuvchi  Sovet  irrigatsiya  siyosati  va  uning  suv resurslarining tabiiy aylanishiga qilgan halokatli taʼsirini tahli qiladi. Maqolada ushbu siyosat  natijasida  yuzaga  kelgan  keng  gamrovli  muammolar  -  suv  tanqisligining kuchayishi,  ekologik  tizimlarning  vayron  boʻlishi,  qishloq  xoʻjaligi  va  sogʻliqni saqlashga boʻlgan ogʻir iqtisodiy-ijtimoiy ogibatlar chuqur oʻrganiladi. Asosiy eʼtibor nafaqat tarixiy tahlilga, balki zamonaviy sharoitda muammoni bartaraf etish yoʻllariga qaratilgan  boʻlib,  suv  samaradorligini  oshirish,  barqaror  qishloq  xoʻjaligini rivojlantirish  va  mintaqaviy  hamkorlikni  mustahkamlash  boʻyicha  amaliy  chora-tadbirlar taklif etiladi.