GLOBAL IQLIM O’ZGARISHINING O’ZBEKISTONDAGI SUV RESURSLARI TANQISLIGIGA TA’SIRLARI TAHLILI - Mamatkulov Nurbek Kamiljon o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola iqlim o‘zgarishining O‘zbekiston suv resurslari va iqtisodiyotiga qilayotgan murakkab ta’sirini tahlil qiladi. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, muzliklarning jadal erishi, bug‘lanish jarayonlarining kuchayishi va qurg‘oqchiliklar ko‘payishi mintaqada suv tanqisligini kuchaytiruvchi asosiy omillar hisoblanadi. Bu ekologik o‘zgarishlar qishloq xo‘jaligi, energetika va sanoat sohalariga jiddiy zarar yetkazmoqda,  natijada  mamlakat  iqtisodiy  barqarorligiga  tahdid  solinmoqda. Maqolada  muammoning  sabablari,  iqtisodiy  oqibatlari,  so‘nggi  yillardagi tendensiyalar  va  kelajak  prognozlari,  shuningdek,  muammoni  yumshatish  yo‘llari yoritilgan.  Xalqaro  tashkilotlar  va  ilmiy  manbalarga  tayanib,  suvni  tejovchi  ilg‘or texnologiyalarni joriy etish, irrigatsiya tizimini modernizatsiya qilish va kuchli xalqaro hamkorlikning ahamiyati ta’kidlanadi.