ERON TARIXIDA TURKIY SULOLALARNING SIYOSIY VA DAVLATCHILIK TARAQQIYOTIDAGI O‘RNI - Elliyeva Sadoqat Axmat qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Eron tarixida turkiy sulolalar XI asrdan XX asr boshlariga qadar uzluksiz siyosiy hukmronlik  qilgan  bo‘lib,  mamlakat  davlatchiligi,  harbiy  tizimi  va  siyosiy tuzilmasining shakllanishida hal qiluvchi rol o‘ynagan. Ushbu maqolada turkiylarning Eron  hududiga  kirib  kelishi,  siyosiy  hokimiyatni  egallash  jarayoni  hamda Saljuqiylardan Qojarlargacha bo‘lgan turkiy sulolalarning davlat boshqaruvidagi o‘rni tarixiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda turkiy sulolalarning Eronni markazlashgan davlatga aylantirishdagi hissasi, harbiy-siyosiy ustunligi va fors-turkiy madaniy sintez jarayoni ochib  beriladi.  Maqolada  Eron  tarixida  turkiy  sulolalar  hukmronligi  mamlakatning siyosiy  barqarorligi  va  hududiy  yaxlitligini  ta’minlashda  muhim  omil  bo‘lganligi asoslab beriladi.