LANDSHAFT SAN’ATIDA SUV VA YASHIL O‘SIMLIKLARNING BADIIY IFODASI - Baikulova Nasiba Abdunabiyevna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  landshaft  san’atining  muhim  tarkibiy elementlari  hisoblangan  suv  va  yashil  o‘simliklarning  badiiy  ifodasi  ilmiy  jihatdan tahlil qilinadi. Suv insoniyat madaniyatida hayot manbai, poklik va ruhiy osoyishtalik ramzi sifatida qadrlangan bo‘lsa, yashil o‘simliklar tabiatning jonli ifodasi, hayotiylik, go‘zallik  va  barqarorlik  timsoli  sifatida  talqin  qilingan.  Tadqiqotda  suv  va o‘simliklarning  qadimiy  Sharq,  G‘arb  va  milliy  bog‘-park  an’analaridagi  o‘rni, ularning  falsafiy  va  estetik  ramziyligi,  zamonaviy  landshaft  arxitekturasi  va dizaynidagi  talqinlari  keng  yoritilgan.  Shuningdek,  maqolada  suv  va  o‘simlik uyg‘unligining inson psixologiyasi, ekologik barqarorlik va badiiy kompozitsiyalarni boyitishdagi roli tahlil qilinadi. Yapon bog‘lari, islomiy bog‘ san’ati va zamonaviy ekologik  landshaft  loyihalari  misolida  suv  va  yashil  o‘simliklarning  uyg‘unlashuvi san’at asari sifatida ko‘rib chiqiladi. Natijada, maqola landshaft san’ati nazariyasi va amaliyotida  suv  hamda  yashil  o‘simliklarning  badiiy  ifodasi  chuqur  ilmiy asoslanganligini ko‘rsatadi.