TEMIR YO‘L TRANSPORTI KORXONALRIDA BUXGALTERIYA HISOBI TIZIMINI XUSUSIYATLARI - RAXIMOVA ONAXON OZOD QIZI (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA   Mazkur  tezisda  temir  yo‘l  transporti  korxonalarida  buxgalteriya  hisobi tizimining  o‘ziga  xos  xususiyatlari  yoritib  berilgan.  Temir  yo‘l  sohasida  amalga oshiriladigan  xo‘jalik  operatsiyalarining  murakkabligi,  uzoq  muddatli  asosiy vositalarning  ulushi  yuqoriligi,  tashish  xarajatlarini  aniqlash  va  hisobga  olishning maxsus tartibi buxgalteriya hisobini tashkil etishda alohida yondashuvni talab etadi. Tadqiqotda daromad va xarajatlarni hisobga olish, amortizatsiya siyosati, yo‘lovchi va yuk  tashish  faoliyatining  buxgalteriya  hisobi, shuningdek, temir  yo‘l  korxonalarida moliyaviy hisobotni shakllantirish jarayonlari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari temir yo‘l  transporti  korxonalarida  buxgalteriya  hisobi  tizimini  takomillashtirish  va moliyaviy boshqaruv samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.