BIOLOGIK MODELLARGA DOIR MASALALAR TAHLILI - Sharofutdinov Iqboljon Usmonjon oʻgʻli.; Ibrohimjonov Ma’rufjon Hokimjon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  biologik  modellashtirish  va  biologik  tizimlarga  doir masalalarning nazariy asoslari hamda ularning zamonaviy fan va texnologiyalardagi o‘rni  yoritiladi.  Biologik  jarayonlarning  murakkabligi  va  ko‘p  omilliligi  ularni matematik va kompyuter modellari orqali o‘rganish zaruratini yuzaga keltirishi asoslab beriladi.  Maqolada  populyatsiya  dinamikasi,  ekologik  tizimlar  barqarorligi, kasalliklarning  tarqalishi  va  hujayra  darajasidagi  jarayonlarni  modellashtirish misollarida  biologik  modellarning  amaliy  ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Modellashtirish jarayonida soddalashtirish, parametrlarni tanlash va natijalarni real ma’lumotlar bilan taqqoslash  masalalariga  alohida  e’tibor  qaratiladi.  Shuningdek,  biologik modellashtirishning ta’lim, tibbiyot va ekologiya sohalaridagi imkoniyatlari ko‘rsatib beriladi.