DAVLATNING BUDJET-SOLIQ SIYOSATI VA UNING MAKROIQTISODIY BARQARORLIKKA TA’SIRI - Hayitov Jamshid Xolvoyevich; Ismoilov Komronbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur  ilmiy  maqolada  davlatning  budjet-soliq  siyosati  iqtisodiyotni makroiqtisodiy tartibga solishning asosiy mexanizmi sifatida chuqur nazariy va amaliy jihatdan  tahlil  qilinadi.  Fiskal  siyosatning  mohiyati,  uning  davlat  moliyasini boshqarishdagi  institutsional  ahamiyati,  iqtisodiy  o‘sish,  inflyatsiya,  bandlik  va investitsion  jarayonlarga  ko‘rsatadigan  ta’siri  kompleks  yondashuv  asosida o‘rganiladi.  Tadqiqotda  budjet  daromadlari  va  xarajatlari  o‘rtasidagi  nisbat,  budjet taqchilligi va davlat qarzining barqarorligi masalalari zamonaviy iqtisodiy nazariyalar nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘zbekiston respublikasida 2020–2024 yillarda  amalga  oshirilgan  budjet-soliq  islohotlari  empirik  ma’lumotlar  asosida baholanib,  fiskal  siyosat  samaradorligini  oshirishga  qaratilgan  ilmiy  asoslangan takliflar ishlab chiqiladi.