MAKTAB YOSHIDAGI DUDUQLANUVCHI BOLALARDA EMOTSIONAL IRODAVIY HOLATNING NUTQ SURATIGA TAʼSIRI VA INTEGRATIV LOGOPEDIK YONDASHUV SAMARADORLIGI - Abdujabborova Dilafruz Nozimjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  maktab  yoshidagi  duduqlanuvchi  bolalarda  emotsional-irodaviy holatning nutq sur’ati va nutq ravonligiga ta’siri ilmiy-nazariy hamda amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda bolalarning emotsional holati (tashvish, qo‘rquv, o‘ziga  ishonchsizlik)  va  irodaviy  sifatlari  (sabr,  o‘zini  boshqarish,  qat’iyatlilik) duduqlanishning  namoyon  bo‘lish  darajasi  hamda  nutq  tezligiga  qanday  ta’sir ko‘rsatishi yoritib beriladi. Shuningdek, integrativ logopedik yondashuv asosida olib borilgan  korreksion-rivojlantiruvchi  mashg‘ulotlarning  samaradorligi  baholanadi. Integrativ yondashuv logopedik, psixologik va pedagogik metodlarni uyg‘unlashtirgan holda  bolalarning  nutq  sur’atini  me’yorlashtirish,  emotsional  barqarorligini mustahkamlash va ijtimoiy moslashuvini yaxshilashga xizmat qilishi asoslab beriladi. Maqola natijalari amaliyotchi logopedlar, pedagog-psixologlar hamda inklyuziv ta’lim tizimi mutaxassislari uchun metodik ahamiyatga ega.