GRIPP VIRUSLARI: ETIOLOGIYASI, STRUKTURASI VA PROFILAKTIKASI - Xushnudbekova Rayyona Nodirbek qizi,; Erkinjonova Rayhona Farxodbek qizi,; Raxmatillayeva Rayyona Dilshodbek qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  gripp  viruslarining  etiologiyasi,  genetik  tuzilishi,  antigenik o‘zgarish  mexanizmlari,  patogenezi  va  profilaktik  muolajalari  chuqur  ilmiy  asosda tahlil qilinadi [1,2]. Gripp viruslari yuqori o‘zgaruvchanligi bilan biologik ahamiyatga ega bo‘lib, inson populyatsiyasida mavsumiy epidemiyalar va yirik pandemiyalarni keltirib  chiqarishi  mumkin.  Maqolada  virusning  A,  B  turlari  o‘rtasidagi  farqlar, segmentlangan  RNK  strukturasining  ahamiyati,  antigenik  drift  va  shift mexanizmlarining  epidemiyalardagi  roli,  shuningdek  zamonaviy  vaksina texnologiyalari ko‘rib chiqilgan