BIZNESNI RIVOJLANTIRISH YO'LLARI - Xodjayeva Gulhayo Ahmadovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada kichik va o‘rta biznesni rivojlantirishning zamonaviy yo‘llari politexnikum  ta’limi  kontekstida  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  tahliliy  va  taqqoslama yondashuvlar,  mahalliy  va  xalqaro  case-studylar  asosida  raqamli  transformatsiya, innovatsion  biznes  modellar  (lean  startap,  dizayn  tafakkuri),  klasterlash  va  sanoat–ta’lim  hamkorligi  mexanizmlarining  samaradorligi  baholanadi.  Moliyalashtirish manbalari (grantlar, venchur kapital, kraudfunding, davlat-xususiy sheriklik) hamda huquqiy-regulyator  muhitning  ta’siri  yoritiladi.  Natijalar  politexnikumlarda  dual ta’lim,  startap-inkubatsiya,  ishlab  chiqarish  amaliyotlari  va  kompetensiyaga asoslangan  o‘quv  dasturlarini  joriy  etish  orqali  talabalar  tadbirkorlik  salohiyatini oshirish,  biznes  jarayonlarida  raqamli  platformalardan  foydalanish  va  eksportga yo‘naltirilgan  kooperatsiyalarni  kengaytirish  bo‘yicha  amaliy  tavsiyalarni  taqdim etadi.  Maqola  hududiy  iqtisodiyotda  qo‘shilgan  qiymatni  oshirish,  bandlikni kengaytirish va innovatsion ekotizimni mustahkamlashga xizmat qiluvchi aniq yo‘l xaritasini taklif etadi.