LANDSHAFT ARXITEKTURASI VA BARQAROR RIVOJLANISH: MADANIY VA TABIIY MUHITNI SAQLASH MAS’ULIYATI - Norova Nargiza Saidovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada zamonaviy urbanizatsiya sharoitida landshaft arxitekturasining  ekologik,  estetik  va  ijtimoiy  ahamiyati,  shuningdek,  tabiiy  va madaniy landshaftlarni saqlash mas’uliyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Shaharlarning jadal rivojlanishi jarayonida tabiiy muhitga tushayotgan antropogen bosim kuchayib, tarixiy va madaniy landshaftlarning yo‘qolish xavfi ortib bormoqda. Ushbu tadqiqot landshaft  arxitekturasining  shahar  muhitida  barqaror  rivojlanishni  ta’minlashdagi o‘rni,  yashil  infratuzilmani  rivojlantirish,  estetik  muhit  yaratish  hamda  jamiyatning ekologik madaniyatini yuksaltirishdagi ahamiyatini o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqot davomida  landshaft  arxitekturasining  ta’lim  tizimi,  davlat  siyosati  va  jamoatchilik faoliyati orqali rivojlanishi, shuningdek, madaniy meros sifatida landshaftlarni asrab-avaylash  masalalari tahlil  qilindi.  Natijalar  shuni ko‘rsatadiki, landshaft  muhitining barqaror rivojlanishi ilmiy asoslangan rejalashtirish, estetik yondashuv va jamiyatning faol ishtirokiga bevosita bog‘liqdir.