ZAMONAVIY O‘ZBEK TILIDA YANGI SO‘Z VA TERMINLARNING SHAKLLANISHI - Mamaraimova Sevinch (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  zamonaviy  o‘zbek  tilida  yangi  so‘z  va terminlarning shakllanish jarayoni lingvistik va ijtimoiy omillar asosida tahlil qilinadi. Globalizatsiya,  raqamli  texnologiyalar,  fan  va  texnika  taraqqiyoti,  shuningdek, ijtimoiy-siyosiy o‘zgarishlar natijasida o‘zbek tilining leksik tarkibida yuz berayotgan yangilanishlar ilmiy jihatdan yoritiladi. Tadqiqotda yangi so‘z va terminlarning paydo bo‘lish  manbalari,  ularning  yasalish  usullari,  o‘zlashma  birliklarning  o‘zbek  tiliga moslashuvi  hamda  adabiy  til  me’yorlariga  ta’siri  ko‘rib  chiqiladi.  Shuningdek, terminologik tizimni tartibga solish va yangi terminlarni me’yorlashtirish masalalariga alohida  e’tibor  qaratiladi.  Tadqiqot  natijalari  zamonaviy  o‘zbek  tilining  rivojlanish jarayonlarini chuqurroq anglash va til siyosatini takomillashtirishga xizmat qiladi.