MAVZU: NARKOZ NAZARIYASI - Xusanova Nilufarxon Rasuljonovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Narkoz  lotincha  narkosis  soʻzidan  olingan  boʻlib  “hissizlik”  degan  ma’noni anglatadi. Narkoz (yunoncha narcosis - uyqusizlik) - sun’iy (ayrim kimyoviy moddalar va boshqa omillar ta’sirida) yaratilgan chuqur uyqu holati, bunda odam hech narsani sezmaydi,  ixtiyoriy  harakatlar  qila  olmaydi,  ongni  toʻliq  yoki  qisman yoʻqotadi.Tibbiyotda  jarrohlik  operatsiyalari  paytida  ogʻriqni  yoʻqotish  (behushlik) uchun ishlatiladi. Amerikalik jarroh Uorren birinchi boʻlib efir narkozi bilan operatsiya qildi (1846). Dastlab N. uchun faqat efir va xloroform ishlatilgan. Kimyo fanining rivojlanishi  tufayli  holatlar  hosil  qiluvchi  turli  moddalar  ochilgan.Anesteziya  va operatsiyadan oldin bemor umumiy va tibbiy tayyorgarlikdan oʻtishi kerak. Umumiy tayyorgarlikning  asosi  oshqozon  va  ichakni  tozalashdir.  Bemor  rejalashtirilgan operatsiyadan  oldin  kechqurun  ovqat  yemasligi  kerak.  Klizma  qilinadi,  ichaklar yuviladi,  soʻngra  bemor  gigiyenik  vanna  qabul  qilishi  kerak.  Jarrohlik  aralashuv maydonining terisi sochlardan tozalanadi.Anesteziyani boshlashdan oldin bemorning oshqozoni boʻsh boʻlishi kerak. Buning uchun oshqozonga prob yuboriladi va “toza suvgacha”  yuviladi.  Bemorni  toʻgʻridan-toʻgʻri  behushlikdan  oldin  dorilar  bilan tayyorlash premedikatsiya deb ataladi.