O‘QITUVCHINING KOMMUNIKATIV QOBILIYATLARI: PSIXOLOGIK TAHLIL - Umarova Muborak,; Valixonov Ilyos,; Tursunova Maftunabonu Baxtiyorjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Zamonaviy ta’lim tizimida o‘qituvchining kasbiy muvaffaqiyati ko‘p jihatdan uning shaxsiy fazilatlari, pedagogik madaniyati va ayniqsa kommunikativ qobiliyatiga bog‘liq. Bugungi o‘quvchi faqat bilim oluvchi emas, balki  mustaqil fikrlashga, o‘z qarashlarini ifodalashga va faol ishtirok etishga qodir shaxsdir. Shu bois o‘qituvchi uchun  asosiy  vazifa  o‘quvchi  bilan  psixologik  yaqinlik  va  o‘zaro  ishonch  asosida samarali muloqot o‘rnatishdan iboratdir. O‘qituvchi nafaqat bilim manbai, balki ruhiy qo‘llab-quvvatlovchi va motivator sifatida ham faoliyat yuritadi. U o‘quvchining o‘z kuchiga ishonchini oshiradi, shaxs sifatida  rivojlanishiga  yordam  beradi  va  sinfda  ijobiy  psixologik  muhit  yaratadi. Buning uchun o‘qituvchi yuqori darajadagi kommunikativ madaniyat, empatiya, hissiy barqarorlik va o‘zini anglash qobiliyatiga ega bo‘lishi zarur. Shuningdek, o‘qituvchining shaxsiy xususiyatlari va pedagogik mahorati sinfda ijtimoiy va emotsional muhitni shakllantirishga ta’sir qiladi. Muvaffaqiyatli o‘qituvchi o‘zini  tinglash,  tushunish  va  moslashish  orqali  o‘quvchilar  bilan  ijobiy  munosabat o‘rnatadi,  ular  orasida  faol  muloqot  va  hamkorlikni  rag‘batlantiradi.  Shu  sababli, kommunikativ  qobiliyat  va  pedagogik  muloqot  o‘qituvchining  kasbiy kompetensiyasining markaziy qismi hisoblanadi.