MAVZU : LEYKODERMA O’ZI NIMA ? - IBAYDULLAYEV HOJIMUHAMMAD BILILDIN OGLI,; ALIYEV LAZIZBEK MAXAMADJONOVICH, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANOTATSIYA:  TERIDA  OQ  DOG’LAR  NIMA  UCHUN  VA  QANDAY PAYDO BO’LADI? Pigmentning  kamayishi  yoki  yo’qolishi  natijasida  terining  pigmentatsiyasi buzilishi, teri gipopigmentatsiyasi shuningdek leykoderma deb ham ataladi. U terining rangidan  ko’ra  ochroq  rangga  ega  bo’lgan  turli  o’lcham  va  shakllardagi  dog’lar ko’rinishida  namoyon  bo’ladi.  Uning  rivojlanishi  terida melanin  pigmentining kamayishi bilan bog’liq.Teridagi oq dog’lar uning pigmentatsiyasi yo’qotilganligini ko’rsatadi,  turli  o’lchamlarda  ayollarda  ham,  erkaklarda  ham  tananing  har  qanday qismida paydo bo’lishi mumkin. Oq dog’lar shaklidagi terining gipopigmentatsiyasi (rangi yo’qolishi) ko’plab tug’ma va orttirilgan kasalliklar va sindromlarning natijasi bo’lishi mumkin.