ZAMONAVIY ADABIY TA’LIMDA O’LKASHUNOSLIK MANBAA VA MATERIALLARINING TURLARI. - Adxamjonova Mushtariybonu Axrorjon qizi,; Ibroxim Darvishov, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada zamonaviy adabiyot ta’limida o‘lkashunoslik materiallaridan foydalanishning nazariy, amaliy va metodik asoslari keng yoritilgan. Adabiyot  darslarida  o‘lkashunoslik  yondashuvini  qo‘llash  o‘quvchilarning  badiiy tafakkurini,  estetik  didini,  milliy  o‘zlikni  anglashini  va  ijodiy  fikrlash  qobiliyatini rivojlantirishda muhim ahamiyat kasb etishi ta’kidlanadi. Maqolada o‘lkashunoslik materiallari — mahalliy adiblar hayoti va ijodi, tarixiy shaxslar, xalq og‘zaki ijodi namunalaridan  foydalanish  orqali  o‘quvchilarda  milliy  qadriyatlarga  hurmat,  o‘z yurtiga  mehr,  ma’naviy  o‘sish  va  ilmiy  izlanish  qobiliyatlarini  shakllantirish imkoniyatlari  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  o‘lkashunoslikni  adabiyot  ta’limiga integratsiya  qilish  jarayonida  zamonaviy  pedagogik  texnologiyalarning  o‘rni  — interaktiv metodlar, loyiha asosida o‘qitish, mediaresurslardan foydalanish, raqamli o‘lkashunoslik  xaritalari  yaratish  kabi  innovatsion  yondashuvlar  misolida  asoslab berilgan.  Tadqiqotda  o‘lkashunoslik  materiallari  yordamida  dars  jarayonini jonlantirish, adabiy tahlilni o‘quvchilarning shaxsiy tajribasi bilan bog‘lash, ularni faol ishtirokchi sifatida darsga jalb etish metodlari tahlil qilinadi. Maqola muallifi o‘lkashunoslik  materiallaridan  foydalanish  nafaqat  dars  samaradorligini  oshirishi balki  o‘quvchilarda  tadqiqotchilik  kompetensiyasini  rivojlantirish,  mustaqil  fikr yuritish, o‘z fikrini badiiy shaklda ifoda etish ko‘nikmalarini shakllantirishga xizmat qilishini  asoslaydi.  Shuningdek,  o‘qituvchilarning  o‘lkashunoslik  materiallarini tanlash, tizimlashtirish va o‘quv dasturiga integratsiya qilishdagi metodik mahorati ham muhim omil sifatidaqayd etiladi..