NISHOTIYNING “HUSNU DIL” DOSTONIDA AXLOQIY MASALALAR TALQINI - Qolandarova Dilafruz Karimovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  XVIII  asr  o‘zbek  adabiyotining  yirik namoyandasi Muhammadniyoz Nishotiyning “Husnu Dil” dostiining g‘oyaviy-badiiy mundarijasi, xususan, undagi axloqiy-ta’limiy masalalar keng qamrovli tahlil qilinadi. Muallif asardagi ramziy obrazlar — Dil, Husn, Aql, Nazar va Himmat orqali inson kamoloti,  nafsni  jilovlash,  sabr  va  qalb  pokligi  kabi  tushunchalarni  falsafiy  tadqiq etgan. Maqolada dostonning komil inson tarbiyasidagi ahamiyati va uning bugungi kundagi ma’naviy dolzarbligi ilmiy asoslab berilgan.