PARTS OF SPEECH IN ENGLISH AND UZBEK - Nasriddinova Bakhora; Khamidov Tokhir (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotation: This article explores the similarities and differences of parts of speech  between  two  non-related  languages  English  and  Uzbek,focusing  on noun,verb,adjective,adverb categories.By comparing these two languages ,the article highlights how their similarities and differences. The Uzbek language belongs to the Turkic  language  family,  while  the  English  language  belongs  to  the  Indo-European language family, and this article also highlights the connections between them.This bilingual  approach  provides  insights  into    the  unique  characteristics  of  each language,offering a useful resource for language learners,teachers,and linguists. Ushbu  maqola  bir-biriga  aloqador  bo‘lmagan  ikki  til  —  ingliz  va  o‘zbek tillaridagi so‘z turkumlarining o‘xshash va farqli jihatlarini o‘rganadi. Asosan ot, fe’l, sifat va ravish toifalariga e’tibor qaratilgan. Ushbu ikki tilni taqqoslash orqali maqola ularning  o‘xshashliklari  va  farqlarini  yoritib  beradi.  O‘zbek  tili  —  Turkiy  tillar oilasiga, ingliz tili esa Hind-Yevropa tillar oilasiga mansub bo‘lib, maqola ularning o‘zaro bog‘liqlik jihatlarini ham ko‘rsatib o‘tadi. Ikki tilda olib borilgan bu yondashuv har bir tilning o‘ziga xos xususiyatlarini chuqurroq tushunishga yordam beradi va bu til o‘rganuvchilar, o‘qituvchilar hamda tilshunoslar uchun foydali manba bo‘lib xizmat qiladi.