QANDLI DIABET 2 – TURI MAVJUD AYOLLARDA YURAK QON TOMIR YETISHMOVCHILIGIDA DAVOLASHNI OPTIMALLASHTIRISH - Taxirova Nigoraxon Rustamjon qizi; Karimova Muqima Muhammadsodiqovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Qandli  diabetning  2-turi  ayollar  orasida  keng  tarqalgan  bo‘lib, yurak-qon tomir tizimi asoratlari bilan birga kechganda kasallikning og‘irligi va o‘lim xavfi  sezilarli  darajada  ortadi.  Ayniqsa,  yurak-qon  tomir  yetishmovchiligi  mavjud bo‘lgan  bemorlarda  metabolik  buzilishlar,  insulin  rezistentligi  va  surunkali yallig‘lanish jarayonlari davolash samaradorligini pasaytiradi. Ushbu maqolada 2-tur qandli  diabetga  chalingan  ayollarda  yurak-qon  tomir  yetishmovchiligi  fonida davolashni  optimallashtirish  masalalari  yoritilgan.  Zamonaviy  glyukozani  nazorat qilish  usullari,  yurak  yetishmovchiligi  uchun  qo‘llaniladigan  dori  vositalari  hamda ularning  o‘zaro  ta’siri  tahlil  qilinadi.  Individual  yondashuv,  kompleks  terapiya  va hayot tarzini o‘zgartirish orqali davolash samaradorligini oshirish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi.