IJODIY IFODA PSIXOLOGIYASI: RASSOMNING RUHIY HOLATI ASARLARDA QANDAY AKS ETADI? - Saidova Nargiza Ismatulla qizi,; Muxiddinova Nargiza Shoirbek qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ijodiy ifoda psixologiyasining asosiy tamoyillari hamda rassomning ruhiy holati san’at asarlarida qanday aks etishi ilmiy jihatdan tahlil qilinadi.  Rang,  shakl,  chiziq,  kompozitsiya  va  tasviriy  obrazlar  orqali  emotsional holatning  ifodalanishi,  ong  osti  jarayonlarining  tasvirlarda  namoyon  bo‘lishi, rassomning  ichki  kechinmalari  va  ularning  badiiy  shaklga  aylanish  mexanizmlari yoritilgan.  Shuningdek,  art-terapiya  tamoyillari,  san’atning  psixologik  ta’siri,  ijod jarayonida  inson  ruhiyatining  o‘zgarishi  hamda  san’at  asari  orqali  shaxsning  ichki olamini  ochib  berish  masalalari  chuqur  tahlil  etiladi.  Tadqiqot  tasviriy  san’at  va psixologiya o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni asoslab, ijodiy faoliyatning ruhiy salomatlik uchun ahamiyatini ko‘rsatadi.