MAVZU: STENOKARDIYA — ALOMATLARI, SABABLARI, TASNIFI, TASHXISLASH, DAVOLASH, OLDINI OLISH - Xojiyev Azimjon Axmedovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Stenokardiya (qad.-yun. στενός — «tor, kichik, zaif» +  καρδία — «yurak») (eskicha lot. angina pektoris) — bu to’sh ortida noqulaylik (diskomfort) sezilishi yoki hissi  bilan  tavsiflanadigan  klinik  sindrom,  YIK`ning  bir  shakli.  Og’riq  jismoniy zo’riqish  yoki  emotsional  stressda,  ovqatlanishdan  so’ng  to’satdan  paydo  bo’ladi, odatda  chap  yelka,  bo’yin,  pastki  jag’,  kuraklar  orasiga,  chap  kurak  osti  sohasiga irradiatsiyalanadi  va  10-15  daqiqada  davom  etadi.  Og’riq  jismoniy  faollik to’xtatilganda yoki qisqa ta’sir ko’rsatadigan nitrat qabulidan so’ng (masalan, til ostiga nitroglitserin solish) yo’qoladi.