GLOBAL BOSHQARUVDA SUN’IY INTELLEKTNING SIYOSIY-AXLOQIY PARADIGMALARI - Madraximov Azamat Adilovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Maqolada  global  boshqaruv  tizimida  sun’iy  intellekt  texnologiyalarini  joriy  etishning  siyosiy-axloqiy  jihatlari  va  ularning  zamonaviy xalqaro munosabatlarga ta’siri tadqiq etiladi.Sun’iy intellekt nafaqat texnologik vosita, balki xalqaro xavfsizlik, davlat suvereniteti va inson huquqlari tushunchalarini qayta belgilovchi  yangi  paradigmalar  manbai  ekanligini  asoslaydi.  Maqolada  algoritmik boshqaruv sharoitida demokratik qadriyatlarni saqlash, “raqamli diktatura” xavfi va global qarorlar qabul qilishda texnologik tarafkashlik (algorithmic bias) muammolari tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  natijasida,  global  miqyosda  sun’iy  intellektning  axloqiy kodeksini  ishlab  chiqishda  madaniy  xilma-xillikni  hisobga  olish  va  inson markazlashgan  (human-centric)  yondashuvni  joriy  etish  bo‘yicha  tavsiyalar  ilgari suriladi.