“HAYRAT UL-ABROR” DOSTONINI O‘QITISHDA INTERFAOL METODLARDAN FOYDALANISH - Zakirova Maqsuda Atayevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya.  Mazkur  maqolada  Alisher  Navoiy  ijodining  durdonasi  bo‘lgan “Hayrat ul-abror” dostonini umumta’lim maktablari hamda oliy ta’lim muassasalarida o‘qitishda  interfaol  metodlardan  foydalanishning  nazariy  va  amaliy  jihatlari  ilmiy asosda  tahlil  qilinadi.  An’anaviy,  reproduktiv  o‘qitish  usullarining  cheklanganligi zamonaviy  pedagogik  texnologiyalarni  dars  jarayoniga  faol  joriy  etishni  talab etmoqda.  Ayniqsa,  murakkab  badiiy-falsafiy  matnlarni  talabalarga  tushunarli  va qiziqarli  shaklda  yetkazishda  interfaol  metodlar  muhim  didaktik  vosita  sifatida namoyon bo‘lmoqda. Maqolada  “Aqliy  hujum”,  “Klaster”,  “Insert”,  “Fishbone”,  “Debat”,  “Rol o‘ynash”,  “Keys-stadi”,  “Konseptual  xarita”  kabi  metodlarning  dostonni  o‘rganish jarayonidagi  samaradorligi  konkret  misollar  asosida  ko‘rsatib  beriladi.  Tadqiqot davomida  muallif  interfaol  yondashuvlarning  o‘quvchilar  tafakkurini  faollashtirish, mustaqil  fikrlashni  rivojlantirish,  badiiy  matnni  tahlil  qilish  ko‘nikmalarini shakllantirishdagi o‘rnini tahlil qiladi. Shuningdek,  “Hayrat  ul-abror”ning  axloqiy-tarbiyaviy  g‘oyalari  –  adolat, halollik, ilmga hurmat, komil inson konsepsiyasi – zamonaviy interfaol dars modellari orqali  qanday  qilib  samarali  singdirilishi  mumkinligi  asoslab  beriladi.  Maqolada tajriba-sinov natijalari hamda pedagogik kuzatishlar asosida ishlab chiqilgan metodik tavsiyalar beriladi. Tadqiqot xulosalariga ko‘ra, interfaol metodlar asosida tashkil etilgan darslar nafaqat bilimni mustahkamlash, balki o‘quvchilarni milliy va umuminsoniy qadriyatlar ruhida  tarbiyalashda  ham  yuqori  samaradorlik  ko‘rsatadi.  Mazkur  maqola  adabiyot fani o‘qituvchilari, metodistlar va pedagogika sohasida ilmiy izlanish olib borayotgan tadqiqotchilar uchun amaliy ahamiyat kasb etadi.