ZAHIRIDDIN MUHAMMAD BOBUR SHE’RIYATIDA MAVZULAR XILMA-XILLIGI - Zakirova Maqsuda Atayevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya.  Mazkur  maqolada  buyuk  davlat  arbobi  va  shoir  Zahiriddin Muhammad  Bobur  she’riyatida  mavzular  rang-barangligi  ilmiy-nazariy  va  badiiy-estetik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda Bobur g‘azal, ruboiy va qit’alarida aks etgan ishq-muhabbat, vatan sog‘inchi, hayot falsafasi, sadoqat, ma’naviy poklik, hukmdorlik mas’uliyati  kabi  yetakchi  mavzular  tizimli  ravishda  o‘rganiladi.  Shoir  ijodidagi mavzular xilma-xilligi uning murakkab hayot yo‘li, siyosiy kurashlari va ichki ruhiy kechinmalari bilan chambarchas bog‘liq ekani ilmiy asosda yoritiladi. Maqolada  Bobur  lirikasining  mumtoz  turkiy  adabiyot  an’analari  bilan  uzviy aloqasi ochib berilib, Navoiy maktabi ta’siri bilan birga shoirning individual poetik uslubi  ham  alohida  tahlil  qilinadi.  Bobur  she’riyatidagi  insoniy  tuyg‘ularning samimiyligi,  hayotiylik  va  realizm  unsurlarining  kuchli  ekani  ta’kidlanadi.  Uning ishqiy she’rlari nafaqat romantik tuyg‘ularni, balki sadoqat, vafodorlik va ma’naviy mas’uliyatni ham o‘zida mujassam etgani ko‘rsatib beriladi. Shuningdek,  maqolada  Bobur  lirikasida  tarixiy-memuaristik  ruhning mavjudligi, shoirning shaxsiy taqdiri bilan bog‘liq iztiroblar she’riy obrazlarga qanday singgani  tahlil  etiladi.  Tadqiqot  natijalariga  tayangan  holda  Bobur  she’riyatini zamonaviy  ta’lim  jarayonida  o‘rganish  va  targ‘ib  etish  bo‘yicha  amaliy-metodik tavsiyalar  ishlab  chiqiladi.  Maqola  adabiyotshunoslik,  mumtoz  adabiyot  va madaniyatshunoslik  sohalarida  olib  borilayotgan  ilmiy  izlanishlar  uchun  muhim manba bo‘lib xizmat qilishi mumkin.