XXI ASR BOSHLARIDA JAXON SIYOSATIDA KICHIK DAVLATLARNING ROLINING O‘ZGARISHI: QUVAYT VA QATAR DAVLATLARI MISOLIDA - Akoburxonova Shaxzoda,; Madraimov Askariy, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  XX  asrda  “kichik  davlat”  odatda  cheklangan  geografik, demografik va harbiy qudrat hamda tashqi siyosatdagi qaramlik bilan tavsiflangan. XXI asrda esa globalizatsiya, kommunikatsiya inqilobi va “yumshoq kuch”ning ortishi bu paradigmani tubdan o‘zgartirdi. Bugungi kichik davlatlar strategik afzalliklaridan foydalangan holda global siyosatda mustaqil va ba’zan hal qiluvchi rol o‘ynay oladi. Fors  ko‘rfazidagi  Quvayt  va  Qatar  bunaqa  misollardir:  cheklangan  resurslariga qaramay,  ular  strategik  mavqe  va  aqlli  tashqi  siyosat  orqali  mintaqaviy  va  global miqyosda muhim o‘yinchilarga aylanishdi. Maqola kichik davlatlar konsepsiyasining nazariy  evolyutsiyasini  ko‘rib,  Quvayt  va  Qatar  misollarini  qiyosiy  tahlil  qiladi  va ularning global siyosatdagi yangi imkoniyatlarini baholaydi. Tadqiqot usullari sifatida tarixiy-tahliliy, tizimli-taqqoslash va ikkinchi darajali manbalar tahlili qo‘llanilgan.